”Descopera, apreciaza, cunoaste” – editia a III-a

Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Valcea, cu sprijinul Ministerului Tineretului si Sportului, organizeaza in perioada  21.08 – 27.08.2018, la  Centrul de Agrement Bradisor, Tabara nationala ”Descopera, apreciaza, cunoaste” – Editia a III–a. Impreuna cu partenerul nostru, Asociatia Club Sportiv Montan Buridava, ne vom stradui ca cei 80 de participanti la nivel national, sa aiba parte de experiente inedite.

Acest tip de tabara vine in intampinarea copiilor si tinerilor, printr-o metoda nonformala, noua si inovatoare de intelegerea a rolului si scopului practicarii de exercitii fizice in aer liber si descoperire a propriilor limite. Justificarea alegerii acestor tipuri de activitati practice cu tematica sportiva, deriva din faptul ca acestea îi ajută în creşterea încrederii în propriile capacităţi, accentul punandu-se pe dezvoltarea abilitatilor, al fair-playul, al spiritul de competitie, a unui stil de viata sanatos si chiar lucru in echipa.

Tinerii vor descoperi beneficiile unui stil de viata sanatos prin activitati recreative-sportive fizice si a petrecerii timpul liber in mod placut in natura, dar si privind modul de nutritie si alimentatie sanatoasa.

Pentru atingerea obiectivelor, in cadrul taberei nationale ne propunem o serie de activitati sportive (instructie militara, airsoft, alpinism, orientare turistica) si recreative (tiroliana, drumetii montane, treasure hunt, cursuri de prim ajutor, educatie ecologica, seri distractive), pe urmatoarele module:

– Instructia militara (de inviorare) va avea loc in fiecare dimineata, scopul ei fiind acela de a dezvolta capacitatile motrice si de a responzabiliza  tinerii;

– Airsoft-ul este un joc sportiv in care jucatorii simuleaza un conflict sau efectueaza anumite misiuni cu ajutorul unor replici ale armelor reale. Airsoft-ul este un sport care se bazeaza in mare masura pe onoare si respect intre jucatori. Avand in vedere ca, in general, la impact nu raman semne vizibile pe jucatorul lovit, desfasurarea in bune conditii a jocului depinde integral de abilitatea jucatorilor de a recunoaste orice lovitura primita si de a se declara “morti”. Prin urmare, putem spune ca airsoft-ul este un sport nobil, un sport al gentleman-ilor, un sport al oamenilor cu caracter.

Descoperirea tainelor acestui joc sportive are rolul de a-i motiva pe tineri sa renunte la lumea virtuala in favoarea practicarii sportului in natura;

– Alpinismul/rapel va fi practicat pe pereti montani, avand menirea de a-i face pe tineri sa-si cunoasca limitele, sa descopere tainele acestui sport montan;

– Orientarea turistica, numita si sportul padurilor, este actiunea de a recunoaste si a gasi drumul spre destinatie. Prin descoperirea tainelor acestui sport, tinerii vor invata notiuni despre elementele cartografice, harta si busola fiind  instrumentele principale in orientarea turistica, deci cunoasterea elementelor busolei este indispensabila, notiuni pe care tinerii le vor descoperi.

Participantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa fie elevi cuprinsi intr-o forma de invatamant, in clasele V-XII (inclusiv);
  • sa aiba varsta intre 10-20 de ani;
  • sa fie cetateni romani cu domiciliul in Romania;
  • sa fie apti din punct de vedere medical;
  • sa aiba acordul scris al parintilor, in vederea participarii la tabara (in cazul minorilor);
  • sa nu mai fi participat in nicio alta tabara organizata de Ministerul Tineretului si Sportului sau de o directie din subordine in anul 2018. 

Mai multe informatii despre modalitatea de inscriere, program sau alte detalii se pot  gasi  la adresa: 

http://djstvalcea.ro/category/compartimente/tineret/

 Telefon:0757109824 – Nadolu Silvia